Właśnie dowiedziałem się z Biuletynu Informacyjnego Towarzystwa Wędkarskiego Ziemi Mazowieckiej , że Zarząd Główny chce wprowadzić ustawę która pozwala okręgom na przejmowanie akwenów wodnych w innych okręgach po wygaśnięciu umowy dzierżawy bez prawa pierwszeństwa .W skrócie to tak , Leszno może wygrać przetarg w Poznaniu i bierze daną wodę w dzierżawę i powiększa swój okręg , albo odwrotnie , dałem taki przykład . Znając realia wędkarzy to niektóre okręgi upadną , gdyż wędkarze pójdą tam gdzie są większe możliwości . Następna ustawa dotyczy PSR , a mianowicie , te okręgi które nie mają CO NAJMNIEJ DWÓCH STRAŻNIKÓW PSR nie mogą funkcjonować gdyż nie mają dostatecznej kontroli i ochrony swoich zasobów wodnych przed kłosownikami i szkodnikami środowiska naturalnego .A więc każdy okręg musi mieć co najmniej dwóch strażników PSR z pełnym ustawowym wyposażeniem i na pełnym zatrudnieniu . Widać że niektóre okręgi już się przygotowują do nowych ustaw i dlatego Leszno potrzebuje lokal i samochód . Między innymi te ustawy mają być wprowadzone na wymogi Unii Europejskiej i środowisk Ekologicznych z uwagi na ochronę flory i fauny w Europie . Obszerniejsze artykuły można przeczytać w w\w biuletynie .A CO WY O TYCH USTAWACH MYŚLICIE , gdyż ja uważam że są warte przemyślenia i wprowadzenia .